မီးဖိုေခ်ာင္ထဲက သင္မသိေသးတဲ့အႏၱရာယ္


မီးဖိုေခ်ာင္ထဲက သင္မသိေသးတဲ့အႏၱရာယ္
အခုေခတ္မွာ အိမ္ရွင္မေတြအေနနဲ႔ ဆီကုန္သက္သာျပီးအိုးမကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးေတြ၊ဟင္းခ်က္အိုးေတြအျပင္ သတၱဳအမ်ိဳးအစားအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ထုတတ္ထားတဲ့ အကင္အိုး၊ေပါင္းအိုးေတြကိုပါ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္အသံုးျပဳလာၾကျပီး ေရြးခ်ယ္စရာအမ်ိဳးအစာေတြကလည္း စံုလင္လွပါတယ္။ အျမင္လွေအာင္ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အိုးေလးေတြက မိမိကိုယ္တိုင္နဲ႔ မိသားစုဝင္ေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးအေပၚမွာ ဘယ္လိုအက်ိဳးသက္ေရာက္ေနသလဲဆိုတာကိုေတာ့ ေသေသခ်ာခ်ာသိရွိတဲ့သူက ရွားမယ္ထင္ပါတယ္။ တိုးတက္လာတဲ့ေခတ္နဲ႔အညီ အျပိဳင္အဆိုင္တီထြင္ထုတ္လုပ္လာတဲ့ အိုးေလးေတြရဲ႕ ေနာက္ကြယ္က ကၽြန္မအပါအဝင္ အိမ္ရွင္မေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားသတိမထားမိေသးတဲ့ သတိျပဳစရာအခ်က္ေလးေတြကို သိရွိႏိုင္ေစဖို႔ လက္လွမ္းမီသမွ် မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ကၽြန္မတို႔ရဲ႕ က်န္းမာေရးအေပၚမွာ ေန႔စဥ္စားေသာက္လိုက္တဲ့အစားအေသာက္ေတြက ေတာ္ေတ္ာေလးကိုလႊမ္းမိုးထားပါတယ္။ အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ အာဟာရဓာတ္ေတြက အပူခ်ိန္အလါန္အကၽြံေပးမႈေၾကာင့္ အလြယ္တကူပ်က္စီးသြားႏိုင္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္အပူေပးတဲ့ အခါမွာ အသံုးျပဳတဲ့ အိုးေတြမွာပါတဲ့ ဓာတ္သတၱဳေတြက အစားအေသာက္ေတြထဲ စိမ္ပဝင္သြားတာမ်ိဳးေတြေၾကာင့္လည္း အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ အာဟာရဓာတ္ေတြပ်က္စီးသြားႏိုင္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ သံုးတဲ့အိုးေတြမွာာကိုယ္အတြင္းပါတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြက အစားအေသာက္ေတြထဲမွာပါတဲ့အင္ဇိုင္းေတြ နဲ႔ အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ အရသာကို ေျပာင္းလဲေစနိုင္သလို ခႏၶာကိုယ္အတြင္းထဲအထိေရာက္ရွိသြားပါတယ္။

မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ အသံုးျပဳတဲ့ ပစၥည္းေတြထဲက အခ်ိဳ႕က အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစတဲ့ အေငြ႔ေတြထြက္ေပၚေစႏိုင္သလို အစားအေသာက္ေတြကေနတင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းထဲကို ဓာတ္ုပစၥည္းေတြေရာက္ရွိသြားေစပါတယ္။ အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် အဆိုပါအဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစနိုင္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြက ခႏၶကိုယ္ထဲမွာ တျဖည္းျဖည္းခ်င္းစုလာျပီး က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္တာမ်ိဳးအထိျဖစ္လာေစပါတယ္။

အလူမီနီယံအိုးေတြ – အလူမီီယံအိုးေတြက အသံုးမ်ားတဲ့ ဟင္းခ်က္အိုးေတြထဲက အမ်ိဳးအစားတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အလူမီနီယံဟင္းခ်က္အိုးေတြက ခႏၶာကိုယ္အတြက္အရမ္းအဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အလူမီနီယံအိုးေတြနဲ႔ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ အိုးမွာပါရွိတဲ့ အလူမီနီယံဓာတ္ေတြ အစားအေသာက္ေတြထဲကို ေရာက္ရွိသြားျပီး ေနာက္ဆံုးခႏၶာကိုယ္အတြင္းပိုင္းထဲအထိေရာက္ရွိသြားပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္တြင္းထဲမွၾ အလူမီနီယံပမာဏမ်ားလြန္းတာက အက္စထရိုဂ်င္ ေဟာ္မုန္းေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ကင္ဆာေရာဂါေတြနဲ႔ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါကို ျဖစ္ေပးခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။

Copper အိုးေတြ – Copper အိုးေတြကိုလည္း လူၾကိဳက္မ်ားၾကပါတယ္။ အဆိုပါအိုးေတြက အပူေပးရမွာ ေတာ္ေတ္ာေလးအဆင္ေျပပါတယ္။ Copper အိုးေတြက အပူျပင္းျပင္းေပးလိုက္တဲ့အခါ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အစားအေသာက္ေတြထဲကို Copper ဓာတ္ေတြေရာက္ရွိသြားပါတယ္။ Copper အိုးတခ်ိဳ႕ကို အတြင္းပိုင္းကေန နီကယ္လ္အုပ္ထားတာမ်ိဳးလည္းရွိတတ္ပါတယ္။ နီကယ္လ္ကလည္း ခႏၶာကိုယ္ကို အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္သတၱဳတစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီး ဓာတ္မတည့္မႈေတြကို ျဖစ္ေပၚခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။
Advertisement

Cast iron အိုးေတြ – Cast iron အိုးေတြက အရမ္းကိုတာရွည္ခံပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အိုးမွာပါတဲ့သတၱဳဓာတ္ေတြက အစားအေသာက္ေတြထဲကို ေပ်ာ္ဝင္သြားျပီး အစားအစာေတြထဲမွာပါတဲ့ အင္ဇိုင္းဓာတ္ေတြကိုေျပာင္းလဲေစပါတယ္။ ေန႔စဥ္ေန႔တိုင္း Cast iron အိုးနဲ႔အစားအစာေတြကို ခ်က္ျပဳတ္ေနမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အိုးမွာပါတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြက ေန႔တိုင္းလိုလိုခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္ရွိသြားျပီး အခ်ိန္ၾကာလာတဲ့ အခါ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့အေနအထားအထိေရာက္ရွိသြားႏိုင္ပါတယ္။ တျဖည္းျဖည္းခ်င္းနဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈေတြကိုျဖစ္ေပၚေစျပီး oxidation ေတြကိုျဖစ္ေစနိုင္တဲ့အထိျဖစ္ေပၚလာနိုင္သလို ေရာဂါေတြကိုကိုျဖစ္ေစတဲ့အထိလည္းျဖစ္ေပၚလာႏိုင္ပါတယ္။

 ေၾကြထည္၊ေျမထည္နဲ႔ဖန္ထည္ အိုးေတြ – ေၾကြထည္၊ေျမထည္နဲ႔ ဖန္ထည္အိုးေတြကို ခဲဓာတ္ေတြထည့္ျပီးလုပ္ေဆာင္ေလ့ရွိပါတယ္။ ခဲဓာတ္ေတြက အိုးေတြထဲကို ဓာတ္မစီးေအာင္ကာကြယ္ေပးျပီး အေရာင္မျပယ္ေအာင္လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။ ထုတ္လုပ္တဲ့သူ ကြာျခားသလို အိုးေတြထဲမွာထည့္သြင္းျပဳလုပ္ထား တဲ့ခဲဓာတ္ပမာဏလည္းကြာျခားပါတယ္။ အလွဆင္ရံုသက္သက္သာဆိုတဲ့ စာတန္းပါဝင္ေနတဲ့ ေၾကြထည္၊ေျမထည္နဲ႔ဖန္ထည္ ပစၥည္းေတြနဲ႔ခ်က္ျပဳတ္တာမ်ိဳးမလုပ္ပါနဲ႔။

စတိန္းလတ္စ္စတီးအိုးေတြ – စတိန္းလတ္စ္စတီးအိုးေတြကို သံသတၱဳကို ခရိုမီယံ၊molybdenum၊နီကယ္လ္၊တိုက္ေတနီယမ္၊copper၊ vanadium တို႔လိုမ်ိဳးသတၱဳေတြနဲပအခ်ိဳးက်ေရာစပ္ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ စတိန္းလတ္စ္စတီးက ေပါင္းစပ္ပါဝင္ေနတဲ့ အျခားေသာသတၱဳဓာတ္ေတြကို ခ်က္ျပုတ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြထဲကို စိမ္႔ဝင္ေစပါတယ္။ စတိန္းလတ္စ္စတီးမွာပါတဲ့ အျခားေသာသတၱဳဓာတ္ေတြျဖစ္တဲ့ သံသတၱဳ၊ခရိုမီယံ နဲ႔နီကယ္လ္ေတြက က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။

တိုက္ေတနီယမ္သတၱဳအိုးေတြ – တိုက္ေတနီယမ္သတၱဳနဲ႔လုပ္ထားတဲ့အိုးေတြက က်န္းမာေရးအေပၚထိခိုက္မႈအနည္းဆံုးလို႔ဆိုရပါမယ္။ တိုက္ေတနီယမ္သတၱဳက ဟင္းေတြခ်က္ျပဳတ္ေနစဥ္မွာ အစားအေသာက္ေတြကို ဓာတ္ျပဳတာမ်ိဳးေတြမရွိပါဘူး။ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္မႈလုပ္ငန္းစဥ္ရဲ႕ တစ္စိတ္တစ္ေဒသအေနနဲ႔ အရည္အေသြးျမင့္တဲ့ တိုက္ေတနီယမ္သတၱဳနဲ႔ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အိုးေတြနဲ႔ ဟင္းေတြကိုခ်က္ျပဳတ္ဖို႔အၾကံျပဳလိုပါတယ္။ အရည္အေသြးျမင့္တဲ့ တိုက္ေတနီယမ္သတၱဳအိုးေတြက ေဈးၾကီးေပမယ့္ တာရွည္အသံုးခံျပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၱရာယ္ကင္းပါတယ္။

အိုးေတြ နဲ႔ ဒယ္အိုးေတြ

အိုးမကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးေတြက အိမ္ရွင္မေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားရဲ႕ အသည္းစြဲပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္မယ္ထင္ပါတယ္။ အသံုးျပဳရလြယ္သလို သန္႔ရ်င္းရတာလည္းလြယ္ကူပါတယ္။ မ်က္ႏွာျပင္မွာ အိုးကပ္တာမ်ိုးမျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ ဆီအမ်ားၾကီးသံုးဖို႔လည္းမလိုအပ္ပါဘူး။ ဒီအခ်က္ေၾကာင့္လည္း အိမ္ရွင္မေတြက အိုးမကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးကိုၾကိဳက္ႏွစ္သက္ေနရတာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အိုးမကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးရဲ႕ အတြင္းပိုင္းမ်က္ႏွာျပင္မွာ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစတဲ့ဓာတ္ပစၥည္းေတြပါဝင္ေနတာကိုေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက သတိမထားမိၾကပါဘူး။

အိုးမကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးေတြဟာ အပူခ်ိန္ျပင္းျပင္းေပးလိုက္တဲ့အခါ (သို႔) အခ်ိန္အၾကာၾကီးမီးဖိုေပၚမွာထားလိုက္တဲ့အခါမ်ိဳးမွာ အဆိပ္ျဖစ္ေစတဲ့ဓာတ္ေတြထြက္လာတာမ်ိဳးေတြျဖစ္ေပၚလာတာမ်ိဳးေတြျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ အဆိုပါအဆိပ္ျဖစ္ေစတဲ့ အေငြ႔ေတြကလူေတြမွာ တုပ္ေကြးျဖစ္တဲ့ လကၡဏာမ်ိဳးေတြျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။ အိုးမကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးေတြက အစားအေသာက္ေတြကို အဆိပ္ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြနဲ႔ တိုက္ရိုက္ ထိေတြ႔ေစတာမ်ိဳးေတြျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။ အိုးမကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးအမ်ားစုမွာပါဝင္တတ္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ perfluorooctanoic အက္ဆစ္ (PFOA) က ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာဓာတ္တိုးေစတာ၊ သိုင္းရြိဳက္ေရာဂါ နဲ႔ မ်ိဳးမေအာင္တာမ်ိဳးေတြျဖစ္ေပၚခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။

အစားအေသာက္ထည့္တဲ့ဗူးေတြ

ပလပ္စတစ္ဗူးေတြနဲ႔ အစားအေသာက္ေလးေတြကို ထည့္ျပီးသယ္သြားတာက သယ္ေဆာင္ရလြယ္ကူတယ္ဆိုေပမယ့္ အႏၱရာယ္မ်ားလွပါတယ္။ ပလပ္စတစ္မွာပါတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြျဖစ္ၾကတဲ့ Bisphenol A (BPA)၊ Polyvinyl Chloride (PVC) နဲ႔ phthalates ေတြက အစားအေသာက္ေတြထဲကိုေရာက္ရွိသြားတာမ်ိဳးေတြရွိပါတယ္။

ပလပ္စတစ္မွာပါဝင္တဲ့ Bisphenol A (BPA) ကကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုုင္သလို ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုလည္းထိခိုက္ေစနိုင္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ေတြကို ပလပ္စတစ္ဗူးေတြနဲ႔ထည္႔ျပီး မိုက္ခရိုေဝ႔ထဲမွာ အပူေပးတာမ်ိဳးမလုပ္ပါနဲ႔။ အပူအရမ္းျပင္းတဲ့အခါ အႏၱရာယ္ရွိတဲ့ဓာတုပစၥည္းေတြထြက္လာတတ္ပါတယ္။

ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ ဆီးထဲမွာ BPA ပါဝင္မႈပမာဏမ်ားတာက ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါ နဲ႔ အသည္းအဆိပ္သင့္တာမ်ိဳးေတြျဖစ္ေပၚခံစားရႏိုင္ေျခကိုမ်ားေစႏိုင္တယ္။လို႔သိရပါတယ္။

စဥ္းတီတံုးေတြ

အိမ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အခုေနာက္ပိုင္း မန္က်ၿ္းသားနျပလုပ္တဲ့စဥ္းတီတံုးေတြ။ သစ္သားနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ စဥ္းတီတံုးေတြအစား၊ ပလပ္စတစ္နဲ႔လုပ္တဲ့ စဥ္းတီတံုးေတြကို အသံုးျပဳလာၾကပါတယ္။ ပလပ္စတစ္စဥ္းတီတံုးေတြက ပိုမိုေဘးကင္းျပီး စိတ္ခ်ရတယ္လို႔ယူတဆရေပမယ့္ ပလပ္စတစ္စဥ္းတီးတံုးေပၚမွာ စားေသာက္စရာေတြကို ဓားနဲ႔လွီးျဖတ္တဲ့အခါ က်န္ရစ္ခဲ့တဲ့ အစင္းေတြက ဘက္တီးရီးယားေတြခိုေအာင္းဖို႔အေကာင္းဆံုးေသာေနရာေတြပဲျဖစ္ၾကပါတယ္။ ပလပ္စတစ္ကိုလွီးျဖတ္တဲ့အခါ ထြက္လာတဲ့ BPA ဓာတ္ေတြကလည္း ခႏၶာကိုယ္ကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။

ေဘးကင္းေစဖို႔အတြက္အေကာင္းဆံုးေသာနည္းလမ္းကေတာ့ ဝါးနဲ႔သစ္သားေတြနဲ့ဲပဲလုပ္ထားတဲ့ စဥ္းတီတံုးကိုအသံုးျပဳဖို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဝါးနဲပ သစ္မာသားေတြမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြကို တိုက္ဖ်က္နိုင္တဲ့ သဘာဝအစြမ္းသတၱိေတြပါဝင္ေနပါတယ္။ ဝါးနဲ႔ သစ္မာသားကိုအသံုးျပဳျပီးလုပ္ထားတဲ့ စသ္းတီတံုးေတြေပၚမွာ အစားအစာေတြကိုဓားနဲ႔လွီးျဖတ္တဲ့အခါ အစင္းေၾကာင္းေလးေတြျဖစ္ေပၚျပီး ဘက္တီးရီးယားေတြပုန္းေအာင္းႏိုင္တယ္ဆိုေပမယ့္ အခ်ိန္ၾကာၾကာေတ့အသက္ရွင္မေနႏိုင္ၾကပါဘူး အခ်ိန္အတိုင္းအတာတစ္ခုအတြင္းမွာေသဆံုးသြားတတ္ၾကပါတယ္။ ေဘးကင္းစိတ္ခ်၇ေစဖို႔အတြက္ ေဖာ္မယ္လ္ဒီဟိုက္ပါတဲ့ ကပ္တဲ့ေကာ္သံုးမထားတဲ့ ဝါး (သို႔) သစ္မာသားနဲ႔ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ စဥ္းတီးတံုးေတြကို အသံုးျပဳေပးပါ။

မီးဖိုေခ်ာင္သံုးပစၥည္းေတြကို ေဘးကင္းေအာင္ဘယ္လိုသံုးမလဲ

Cast-iron အိုးေတြက လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ အိုးေတြထဲကတစ္ခုပါ။ အရည္အေသြးေကာင္းမြန္တဲ့ Cast-iron အိုးေတြမွာ အျခားဓာတုပစၥည္းေတြ ထပ္မံျဖည့္စြက္ထားတာမ်ိဳးမရွိပါဘူး။ အရည္အေသြးေကာင္းတဲ့ Cast-iron အိုးေတြနဲ႔ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ အစားအေသာက္ေတြထဲကိုု စိမ့္ဝင္ေရာက္ရွိသြားႏိုင္တဲ့ သတၱဳဓာတ္က သံသတၱဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးပဲရွိပါတယ္။ မကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးေတြနဲ႔ မတူတာတစ္ခုက အပူခ်ိန္ဘယ္ေလာက္ပဲေပးရမယ္လို႔ သတ္မွတ္ထားတာမ်ိဳးမရွိတာပဲျဖစ္ပါတယ္။ အရည္အေသြးေကာင္းတဲ့ Cast-iron အိုးေတြကို ေရြးခ်ယ္ဝယ္ယူမိဖို႔ေတာ့လိုအပ္ပါတယ္။ အလားတူပဲစတိန္းလတ္စ္စတီးအိုးေတြ နဲ႔ အျခားသတၱဳေတြနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အိုးေတြကိုဝယ္ယူတဲ့အခါမွာလည္း အရည္အေသြးေကာင္းမြန္တဲ့အိုးေတြကို ဝယ္ယူအသံုးျပဳဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။

Teflon နဲ႔ မကပ္တဲ့အိုးေတြရဲက မ်က္ႏွာျပင္မွာသုတ္ထားတဲ့အရာေတြက မ်ိဳခ်မိတဲ့အခါ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္ဆိုတာကို ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကသိထားျပီးသားပါ။ အပူခ်ိန္ ၅၀၀ ဒီဂရီ နဲ႔ ၅၀၀ ဒီဂရီအထက္အပူေပးတဲ့အခါ အဆိပ္ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ဓာတုပစၥည္းေတါထြက္ေပၚလာေစပါတယ္။

အဆိုပါဓာတုပစၥည္းေတြကို မိူက္ခရိုေဝ့မီးဖိုနဲ႔ ေဖာက္ထားတဲ့ ေျပာင္းဖူေပါက္ေပါက္ေတြကို ထုတ္ပိုးတဲ့ အိတ္ေတြ၊အျမန္စားအစာအေသာက္ေတြကိုထည့္တဲ့ ခြက္ေတြဗူးေတြမွာပါ ပါဝင္တတ္ပါတယ္။

အဆိုပါ ဓာတုပစၥည္းေတြနဲ႔ ထိေတြ႔တာကိုေရွာင္ရွားေစႏိုင္ဖို႔ဆိုရင္ ေအာက္ပါအခ်က္ေလးေတြကို လုပ္ေဆာင္ၾကည့္ဖို႔လိုပါတယ္။

မကပ္တဲ့အိုးေတြကို အပူခ်ိန္ျပင္ျပ္ငးေပးျပီး အစားအေသာက္ေတြေႏႊးတာမ်ိုး မလုပ္ပါနဲ႔။
မကပ္တဲ့အိုးေတြကို အပူခ်ိန္ ၅၀၀ ဒီဂရီအထက္နဲ႔ အပူေပးတာမ်ိဳးမလုပ္ပါနဲ႔။
မကပ္တဲ့အိုးေတြကိုသံုးျပီးခ်က္တဲ့အခါ အိုးအေပၚမွာေညွာ္နံ႔စုပ္တဲ့ပန္ကာေတြကို ဖြင့္ထားေပးပါ။
အိမ္ေမြးငွက္ေလးေတြမ်ားေမြးထားရင္ Teflon (သို႔) မကပ္တဲ့အိုးေတြကို အသံုးျပဳျပီး ခ်က္ျပဳတ္တာမ်ိုးမလုပ္ပါနဲ႔။ အဆိုပါဓာတုဓာတ္ပစၥည္းေတြပါတဲ့ အိုးကို အပူခ်ိန္ျပင္းျပင္းနဲ႔အပူေပးတဲ့အခါထြက္လာတဲ့ အနံ႔က ငွက္ကေလးေတြကို စကၠန္႔ပိုင္းအတြင္းေသေစႏိုင္ပါတယ္။
ေဘးကင္းတဲ့ သတၱဳနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အိုးမ်ိဳးကိုေရြးခ်ယ္ဝယ္ယူေပးပါ။ အရည္အေသြးေကာင္းတဲ့ အိုးေတြကိုေရြးခ်ယ္ဝယ္ယူဖို႔ေတာ့လိုအပ္ပါတယ္။
မိုက္ခရိုေဝ့နဲ႔ေဖာက္ထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ေတြ၊ အျမန္စားအစားအစာေတြကိုေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
Presenting by ခ်စ္​မင္​းကိုကို
ကိုးကားရင္​းျမစ္​ Hellosayarwon