အာလူးေၾကာ္အိတ္ထဲ ဘာ့ေၾကာင့္ေလ ျဖည့္ထား ရပါသလဲ။

အာလူးေၾကာ္အိတ္ေတြထဲမွာ ေလကတစ္ဝက္ေလာက္နီးပါး ပါေနတာ ႀကဳံဖူးၾကမွာပါ။ တစ္ခ်ိဳ႕လူေတြကေတာ့ ေလေတြက အိတ္တစ္ဝက္ေလာက္ ေနရာယူေနတာ ကို မေက်မနပ္ျဖစ္ၾကမွာပါပဲ။ စားဖို႔အာလူးေၾကာ္က တစ္ဝက္ေလာက္ပဲ ပါတာကိုး။

ဒါေပမယ့္ ဒီလိုမ်ိဳး အိတ္ထဲကိုေလတစ္ဝက္ျဖည့္ထားတာက အေၾကာင္းအရင္းရွိပါတယ္။ ဒီလိုျဖည့္ထားမွသာ အာလူးေၾကာ္ႂကြပ္ႂကြပ္႐ြ႐ြေလးကို ပုံစံမပ်က္စားသုံးႏိုင္မွာပါ။

အမွတ္တမဲ့ၾကည့္ရင္ေတာ့ အိတ္ကေလေတြနဲ႔ခ်ည္း ျပည့္ေနတယ္ထင္ရေပမယ့္ သိပၸံနည္းက်လုပ္ထားတဲ့ အေၾကာင္းရင္းတစ္ခုရွိပါေသးတယ္။ ဒီလိုျဖည့္ထားရတဲ့ေနာက္ကြယ္မွာ ရည္႐ြယ္ခ်က္ႏွစ္ခုရွိပါတယ္။ တစ္ခုကေတာ့ ထိခိုက္က်ိဳးပ်က္မႈမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ဖို႔ျဖစ္ၿပီး ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ တာရွည္ခံဖို႔ျဖစ္ပါတယ္။ လြတ္ေနတဲ့ေနရာေလးေတြကို ေလျဖည့္ထားၿပီး သယ္ယူပို႔ေဆာင္တဲ့ေနရာမွာ ပြတ္တိုက္ဖိေခ်ခံရၿပီး က်ိဳးေၾကပ်က္စီးမႈမ်ားကို ကာကြယ္ရန္ျဖစ္ပါတယ္။ ေလမျဖည့္ပဲ ဒီအတိုင္း အာလူးေၾကာ္ခ်ည္းထည့္ထားတဲ့အထုပ္က ေလျဖည့္ထားတဲ့အထုပ္ထက္ပိုၿပီး ေၾကမြပ်က္စီးဖို႔ ပိုမိုလြယ္ကူပါတယ္။




တစ္ကယ္ေတာ့ အာလူးေၾကာ္ထုပ္ေတြထဲျဖည့္ထားတာက ေလ( ေအာက္စီဂ်င္) မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေတြက ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ေတြပါ။ ေအာက္စီဂ်င္က အာလူးေၾကာ္ေတြကို ေပ်ာ့ၿပီး ပ်က္စီးသြားေအာင္၊ စားလို႔အဆင္မေျပေတာ့ေအာင္ လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ကေတာ့ တာရွည္ခံႂကြပ္႐ြေနေအာင္၊ စားတဲ့အခါအရသာရွိေအာင္ လုပ္ေပးပါတယ္။ ဒါဟာ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ျဖည့္ထားရျခင္း အေၾကာင္းရင္းျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္တိုင္းႏွစ္တိုင္း အေမရိကန္ေတြဟာ ပွ်မ္းမွ်အားျဖင့္ အာလူးေၾကာ္ေလးေပါင္ေလာက္ စားျဖစ္ပါတယ္။ အေမရိကန္မွာ တစ္ႏွစ္ကို တစ္ဒႆမငါးဘီလီယံေပါင္ရွိတဲ့ အာလူးေၾကာ္ေတြကို စားၾကပါတယ္။ ဒီ့အတြက္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို သုံးထားပါတယ္။ ဒါဟာက်န္းမာေရးနဲ႔မကိုက္ညီဘူးထင္ရင္ အိမ္မွာကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ သန႔္ရွင္းလတ္ဆတ္စြာ ေၾကာ္စားႏိုင္ပါတယ္။ အာလူးေၾကာ္ထုပ္ အျပင္ ေလျဖည့္ထားတဲ့ စားစရာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ဒီနည္းလမ္းအတိုင္း အသုံးျပဳထားၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။

Ref: Reader’s Digest : There’s a Reason Potato Chip Bags are always Empty at the Top
Sophia
Presenting by ခ်စ္​မင္​းကိုကို